27 Haziran 2014 Cuma

Çedene Kahvesi Nasil Pişirilir Faydalari ve Zararlari

Çedene Nedir Nasıl Pişirilir Ne İle İçilir?

Çedene bitikisi sakız ağacıgiller ailesine ait bir bitki türüdür.

Görünüm olarak çalıya benzeyen çedene bitkisi Türkiye dışın'da da bazı Akdeniz ülkelerinde yetişir. Ülkemizde yaygın olarak memengiç bitkisi adıyla bilinir.

Çedene Kahvesi
Kahve ağacının meyvelerinin toplanıp kavrulması gibi çedene bitkisinin meyveleri de kavrulup, öğütülerek kahve pişirmeye uygun hale getirilebilir. Bu şekilde hazırlanan tozdan hazırlanan kahveye çedene kahvesi ya da menengiç kahvesi denmektedir.


Çedene Kahvesi Nasıl Yapılır?
Yöresel çedene kahvesi tarifi uyarınca çedene kahvesi pişirme işleminde iki farklı malzeme kullanılabilir. İlkinde, tıpkı kahve bitkisinin meyvelerinin toplanıp kavrulduktan sonra çekilmesiyle kahve yapılması gibi çedene bitkisinin meyveleri de kavrulur ve çekilir. Diğer yöntemde ise çedene meyvelerinin yağı çıkarılır ve kahve bu malzemeyle yapılır.

Çedene kahvesinin pişirilmesi Türk kahvesinin aynısıdır (Türk kahvesi nasıl yapılır?. Ancak kahvenin su yerine süt ile yapılması lezzeti artıracaktır.

Çedene Kahvesinin Faydaları
Her ne kadar bu konuda yeterli bilimsel çalışma olmamakla birlikte, çedene kahvesinin sağlığa faydalı etkileri olduğuna inanılmaktadır. Bununla birlikte aşırı miktarda tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Çedene kahvesinin fiyatı markadan markaya değişmekle beraber, 600 gramlık çedene kahvesi kavanozunun fiyatı genellikle 10 ila 15 TL arasında değişmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder