Kahve Fali


Kahvenin telvesinde oluşan şekillerden çıkarım yapılarak bakılan kahve falı, bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Siz de Tellwe’de, kapatıp soğuyana kadar beklettiğiniz fincanınızın fotoğraflarını yükleyerek ya da web kameranızdan çekerek falınıza baktırabilirsiniz!

Bin yıllık gelenek

Bin yıllık bir tarihe sahip olan kahve falı, Türkiye, Ortadoğu, Balkanlar ve çevresinde son derece yaygın bir fal biçimidir. Bunun en önemli sebebi, kahve kültürünün içimize işlemiş olmasıdır. Herkesin evinde bulunan, severek içtiğimiz bu içecek, keyif verici özelliği nedeniyle genellikle sohbet sırasında içilir. Sohbetin bir parçası da, kahve telvesine bakarak gelecekten haber verme, yani kahve falına bakmaktır. Kahve falına bakan kişinin profesyonel bir falcı ya da medyum olması gerekmez. Sezgileri güçlü, sembolleri iyi yorumlayabilen herkes kahve falı bakabilir. Kahve falının bu kadar yaygın olmasının nedeni, sembolleri yorumlamanın diğer fallara göre çok daha kolay ve eğlenceli olmasıdır.

kahve falı

Türk kahvesi nasıl hazırlanır?

Türk kahvesi, Arabica denen özel bir kahve türünden yapılır. Arabica çekirdekleri Türk kahvesi için orta derecede kavrulur ve pudra kadar ince olacak biçimde öğütülür. İtalyan, Alman ya da Amerikan usulü kahvelerin cinsleri, kavrulma dereceleri ve öğütülme şekli farklıdır. Bu nedenle Türk kahvesi yapmak için sadece Türk kahvesi olarak hazırlanmış kahve kullanılır.

Türk kahvesi hazırlamak için cezveye, servis yapılacak fincan sayısı kadar soğuk su konur. Her fincan için bir kahve kaşığı kahve; az şekerli kahve için bir küçük kesme şeker ve orta şekerli kahve için bir tam kesme şeker ilave edilir. Sade kahve tercih ediliyorsa, hiç şeker konmaz. Kahvenin iyi pişmesi, köpüğünün ve lezzetinin tam olması için bakır cezvede, kısık ateşte ağır ağır pişirilmesi tavsiye edilir.
Kahve fincanının özellikleri:

İyi bir kahve falı bakabilmek için kahvenin servis edildiği fincan düz olmalı ve mümkünse üzerinde motif vb. bulunmamalıdır. Fincan kesinlikle porselenden yapılmış olmalıdır. Plastik veya cam fincanda fal bakılmaz. Fincanın geleneksel Türk kahvesi için kullanılan türde, orta büyüklükte ve beyaz olması gerekmektedir.

Fal niyetiyle fincanın kapatılması

Türk kahvesi içildikten sonra, fal baktırmak isteyen kişi, kahve fincanını tabağın içine kapatır. Bu uygulamayı yaparken çok dikkatli olmak gerekir. Kahve içildikten sonra, çok itinalı bir şekilde saat yönüde çevirerek telve dağıtılır. Hatta son yudumları içerken, fincanı hafifçe karıştırarak içmek tavsiye edilir. Fincanı saat yönünde çevirerek karıştırmanın sebebi, saat yönünün enerji dengelemede pozitif etkisi olması ve bu yöne doğru çevrilen fincanlarda falın pozitif çıkmasıdır. Falı kapatan kişi fincanı kapatırken içe doğru kapatılırsa iç dünya ile ilgili, dışarı doğru kapatırsa da dış dünya ile ilgili yorum yapılır.

Fal kapatırken uygulanan bazı ritüellerin geçmişi çok eskilere dayanır. Örneğin Osmanlı zamanında kahve içilip kapatıldıktan sonra fincanın üzerine bir altın para konurdu. Fala bakan kişi sağ eli ile fincanı kavrar, altını fincanla birlikte eline alırdı. Fal bakıldıktan sonra da altın o kişinin olurdu. Buna benzer bir uygulama bugün de vardır. Fakat amacı farklıdır. Kahve içilip fal kapatıldıktan sonra, üzerine bir altın yüzük konulur. Bu işlem hem kahvenin çabuk soğumasını sağlamak, hem de fal kapatan kişinin kendinden bir parça olan yüzüğün enerjisi ile telvenin şekillenmesine katkıda bulunmak için yapılır.

Bazı durumlarda fincan tabağa sıkıca yapışıp kolayca ayrılmayabilir ve hatta çok zor ayrıldığı durumlar bile olabilir. Böyle durumlarda falı kapatan kişinin niyeti tutmuş demektir ve niyeti her ne ise gerçekleşeceği anlamını taşır.

Kahve falının yorumlanması

Fal bakan kişi, önce saat yönüne doğru fincanı çevirir. Daha sonra ortasına doğru göz atar ve ardından yukarı doğru çıkarak şekilleri benzetmeye çalışır. Fincanın ağza yakın bölümünün hane içi olduğu, tam karşısının da hane dışı olduğu düşünülerek fal bakılır. Fal fincanın kulp tarafından okunmaya başlar ve saat yönüne doğru fincan döndürülerek devam eder. Tabak bölümü ise dörde bölünerek anlatılır. Bazı memleketlerde tabağa hiç bakılmaz. Tabağa bakılırken içinde kalan sulu telvenin iyice süzdürülmesi gerekir.

Falına bakılan kişi ile fal bakan kişinin karşı karşıya oturması tavsiye edilir. Böylece fal bakılanın enerjisi ile bakanın enerjisi birleşerek çok iyi bir ritüel yaratılır. Hissederek yorum yapılabilir.

Tellwe'de Kahve falı bakımı

Tellwe'de, iki yöntemle kahve falı bakılır. Birinci yöntem, kendinize ait kahve fincanı görüntülerinin web kamerası veya bilgisayara aktarılmış fotoğraflarının siteye yüklenmesidir. Yüklenen fallar seçilen falcılar tarafından yorumlanır.
Tellwe'de nasıl kahve falı bakılıyor görmek için aşağıdaki görselleri inceleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder